Și a venit toamna… după o vară fierbinte, ne-am întors la ceea ce ne place să facem: să degustăm vin! Cei care ne cunosc vor cârcoti. Da, este adevărat, nici în vară nu ne-am oprit din degustat dar, acum, am reluat evenimentele alături de Asociația Blogerilor Olteni și dicționarculinar.ro. Joi, 29 septembrie 2022, la Ribs House, a avut loc cea de-a 45-a ediție a evenimentului cu vinuri de la Sâmburești!
Vinurile de Sâmburești sunt ca o reîntoarcere la origini, sunt un reper de unde începi să cauți! Documentele istorice spun că la Sâmburești se făcea vin de la 1638, și probabil unul bun, având în vedere că de-a lungul vremii moșia a fost în stăpânirea unor boieri de seamă ai Tării Românești.
La începutul secolului XX proprietarul podgoriei de la Sâmburești este Vintilă Brătianu, cel care a avut inspirația să-l angajeze pentru refacerea viilor pe inginerul francez August Joseph Ville și să-i urmeze sfaturile. Este momentul în care se plantează Cabernet Sauvignon, Merlot, iar in 1926 vine și prima recunoaștere a vinurilor obținute aici prin Medalia de aur la Expoziția Universală de la Paris.
Viața merge mai departe, urmează perioade mai bune sau mai rele pentru podgoria Sâmburești dar, la începutul secolului XXI, Viti-Pomicola Sâmburești este preluată de către Holding-ul Valvis. La fel ca în urmă cu o suta de ani, este adus un viticultor francez, Pierre-Marie Guillaume, care se ocupă de replantarea celor peste 300 Ha de vie ce se întind pe teritoriul a trei comune din județul Olt: Dobroteasa, Sâmburești și Vitomirești.
Poziționarea podgoriei Sâmburești în partea sudică a țării, la 44°45” latitudine nordică și 24°48″ longitudine sudică, o face să aibă o așezare privilegiată între dealurile getice și colinele din jumătatea sudică a Piemontului Cotmeana.
Este bine de știu că la Sâmburești, Cabernet Sauvignon-ul este la el acasă! Vinurile obținute au robustețe, vigoare, caracter ferm și personalitate.
Astăzi, în podgorie, se cultivă atât soiuri internaționale ca: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot sau Cabernet Sauvignon, cât și soiuri autohtone cum sunt: Fetească albă, Fetească regala sau Fetească neagră. Domeniile Sâmburești comercializează în prezent trei game de vinuri: Sâmburel de Olt, Domeniile Sâmburești și Chateau Valvis. Joi am avut plăcerea să degustăm vinuri din gama Domeniile Sâmburești ce au fost asociate cu succes cu brânzeturi de la Delaco și, în funcție de inspirația fiecăruia, cu preparate din meniul de la Ribs House.
Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc din 2021 a fost primul vin degustat. Deși originea soiului de struguri Sauvignon Blanc se găsește în vestul Franței, pe Valea Loarei și în Bordeaux, în România se cultivă în peste 40 de centre viticole. Limpede, strălucitor, galben cu ușoare reflexe verzui, Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc ne-a surprins nasul prin notele fine de soc uscat și flori de măr. Un vin tânăr, 2021, sec, cu un corp mediu +, crocant, cu gust de fructe albe și citrice. Post-gust citric plăcut ce a mers foarte bine cu Camembert-ul de la Ile de France. Ați putea gândi că este normal, originea strugurilor este în Hexagon si brânza vine tot de acolo! Este adevărat dar, mie îmi place să spun că, la Domeniile Sâmburești solul, clima, relieful, oamenii, tehnologia, într-un cuvânt terroir-ul face din Sauvignon Blanc 2021 un vin de care te îndrăgostești la prima degustare.
Trebuie spus că temperatura de servire pentru Camembert este deosebit de importantă, nu vă grăbiți să o consumați cum o scoateți din frigider! Noi, prin grija lui Daniel, a Roxanei și a Danielei, am avut parte de un Camembert moale, cremos, catifelat, cu o crustă ușor crocantă de mucegai alb ce a mers foarte bine cu prospețimea și aciditatea vinului, brânza nefiind maturată multe luni. Și pentru că am vorbit de temperatura Camembert-ului, să nu uităm de cea a vinului care este cel puțin la fel de importantă, 12°C sunt ceea ce îi trebuie acestui vin.
Despre asocierea cu mâncarea nu pot să spun mare lucru, m-am bucurat de el asociându-l doar cu brânză. Cred că ar merge foarte bine cu preparate din carne albă, paste, chiar și pește nu foarte gras.
De fapt, pastele milaneze pe care le-am comandat au fost asociate cu Domeniile Sâmburești Rose 2021 și pot spune că au mers perfect!
La mine întâlnirea cu Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc 2021 și Camembert Ile de France a fost dragoste la prima degustare dar seara nu s-a oprit aici, am degustat următoarele combinații vin – brânză:
- Domeniile Samburesti Chardonnay + Havarti,
- Domeniile Samburesti Rose + Cascaval Sofia,
- Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
- Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Și ca seara să fie cu adevărat minunată, la tragerea la sorți de la final, cine credeți că a câștigat prima asociere, Domeniile Sâmburești Sauvignon Blanc 2021 și Camembert Il de France?
Photo credit: Daniel Botea și Gabi Rădoi (mulțumesc!)