Ca în fiecare an, pe data de 27 martie a fost sărbătorită Ziua Unirii Basarbiei cu România, dar anul acesta a fost primul an în care am fost prezentă la acest eveniment. Și…cum poți marca mai bine astfel de anamneză, dacă nu împartășindu-te dintr-un un pahar de vin moldovenesc? Château Vartely a venit cu vinurile, Hotel Craiovița a pus la pus la dispoziție Crama91, iar noi, noi am venit atât cu carnețelele de notițe, cât și cu o mare sete de cunoaștere. Am furat puțin startul, întâlnirea având loc duminică, 26 martie! 😊
Primele dovezi ale cultivării viței de vie pe meleagurile basarabene datează din sec. IV î.Hr., dar nu o să insist pe partea de istorie. Vreau totuși să punctez câteva repere ale drumului viei și vinului moldovenesc de după 1990:
- în 1992, Republica Moldova este prima dintre țările post-sovietice care devine stat-membru al Organizației Internaționale a Viei și Vinului;
- în 1994 și 2006 sunt adoptate Legi ale viei și vinului, punându-se accent pe procesul de producere a vinului;
- primul embargou rusesc din 2006 a dus la scăderea exportului cu până la 40% și implicit a producției. Cel de-al doilea embargou rusesc din 2013 i-a afectat mai puțin pe cei din sectorul vitivinicol deoarece începuseră să-și diversifice deja piețele de desfacere;
- 2013 -2014 înființarea ONVV (Oficiul Național al Viei și Vinului) și a brandului național „Vinul Moldovei. O legendă vie” cu scopul de a unifica producătorii autohtoni de vin și de a facilita exportul de vinuri de calitate;
- în 2021 Republica Moldova se află pe locul 11 la nivel mondial în ceea ce privește exportul de vin vrac cu aproape 67 milioane de litri;
- 23 martie 2023 Executivul de la Chișinău modifică procedura de alegere a directorului ONVV în scopul reducerii influenței statului în procesul decizional. Astfel, în procesul de alegere a directorului, reprezentanții sectorului privat vor deține 6 voturi, în timp ce sectorul public va avea un singur reprezentant.
Dar, să ne întoarcem la vinurile de la Château Vartely. Istoria lor începe în 1996 cu o mică vinărie în zona Orhei, anii 2003 – 2004 vin cu schimbări majore, atât în ceea ce privește acționariatul, cât și în direcția îmbunătățirii calității vinurilor produse. În prezent, podgoriile se întind pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare, în trei localități: Orhei (165 hectare), situață în regiunea viticolă Codru, Cantemir (200 hectare) și Bugeac (155 hectare), acestea din urmă aparținând de regiunea Valul lui Traian. Peste 15% din această suprafață este plantată cu soiuri autohtone: Fetească regală, Fetească albă, Viorica, Fetească neagră și Rară neagră, restul podgoriei fiind dedicat soiurilor internaționale: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon blanc, Traminer, Pinot blanc, Pinot noir, Saperavi, Merlot, Syrah și Cabernet Sauvignon.
Ghidul nostru în lumea vinurilor de la Château Vartely a fost Svetlana Matvievici, care cu răbdare, cunoștințe și pasiune, a reușit să pună în valoare fiecare vin degustat.
Și, trebuie să recunosc, unirea cu cele opt vinuri de peste Prut a adus ceva greutate după-amiezii. Da, a fost o după-amiază grea, dar deloc apăsătoare :
- Gama Totem: Viorica, 2021, alb sec, 13% vol. alc.
- Gama Totem: Fetească neagră, 2021, rosé sec, 13% vol. alc.
- Gama Inspiro: Muscat, 2021, rosé demisec, 12,5% vol. alc.
- Gama Totem: Rară neagră, 2019, roșu sec, 14% vol. alc.
- Gama Individo: Fetească neagră + Rară neagră, cupaj 50% – 50%, 2019, roșu sec, 14% vol. alc.
- Gama Cameo: Saperavi, 2019, roșu sec, 13% vol. alc.
- Gama Taraboste: cupaj, Cabernet Sauvignon 70% + Merlot 30%, 2018, roșu sec, 15% vol. alc.
- Gama Cameo: Sauvignon Blanc, 2021, alb dulce, 12% vol. alc.
O să amintesc câteva informații despre soiul Viorica, mai ales că în ultima perioadă am tot întâlnit vinuri produse din acesta.
Soiul Viorica a fost creat în anul 1969 de către Institutul Național al Viei și Vinului, în colaborare cu Universitatea Agrară din fosta RSS Moldovenească. Părintele matern este un hibrid inter-specific de origine franceză, Seibel 13-666, iar cel patern este un soiul italian Aleatico, ambii părinți fiind soiuri roșii. În anul 1990 soiul a fost omologat și inclus în Registrul viticol din Republica Moldova. Viorica poate fi plantat pe propriile rădăcini, are o rezistență ridicată la boli criptogamice (mană, făinare) și o rezistentă medie la ger. Soiul Viorica este catalogat drept soi aromat, se pot distinge note de flori de salcâm, flori de iasomie dar și de mere galbene sau litchii. Acumularea zaharului în struguri este de 180 – 220 g/l, în condiții climatice bune și cu o expoziție sudică. Revenind la Viorica de la Château Vartely, toate notele caracteristice soiului, amintite anterior, s-au regăsit cu claritate în vinul degustat. În plus, am avut ocazia să vedem și un nou concept de etichetă, etichetă care aduce informații suplimentare pe ecranul telefonului celui interesat să știe mai multe detalii. Cum? Foarte simplu, cu ajutorul unui cod QR! Pe fiecare sticlă a gamei Totem se află imprimat un astfel de cod, prin intermediul căruia se poate accesa online povestea vinului din sticlă.
O ceafă de porc confiată cu garnitură de cartofi țărănești a încercat să deschidă drumul și să facă față celor 4 vinuri roșii ce urmau pe listă. Nu m-am putut abține să arunc o privire și în farfuria vecinilor.
Așa m-a găsit Taraboste…Vedeta zilei, după mine! Vinul a fost îmbuteliat în sticle de 3 litri (Jeroboam), sticla cu numărul 1283 (din cele 3000 produse) fiind cea din care ne-am împărtășit. Vinurile din această gamă sunt un omagiu adus înaintașilor care au dezvoltat tradițiile viticulturii moldovene.
Pus în decantor cu aproape 3 ore înainte de momentul servirii a avut posibilitatea să se exprime în întreaga lui complexitate. Aromele de coacăze negre, mură și condimente, au fost completate în mod fericit cu tușe fine de cireșe amare. Vinul a fost maturat în barrique-uri noi de stejar timp de 33 de luni, fapt ce l-a rotunjit, gustul catifelat păcălindu-ne în legătură cu cele 15% vol. alcool, bine integrat.
Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol-lectură, patronat de către colegul nostru Iulian Fira, fapt care dovedește, încă o dată, dacă era nevoie, că vinul și cultura fac casă bună!