Luna iulie a debutat, așa cum era de așteptat pentru noi, cu o degustare de vinuri, de această dată de la Chateau Vartely. Bucuria mea a fost maximă atunci când am constatat că printre cele 7 vinuri ale evenimentului se găseau 3 vinuri spumante. Fapt de altfel firesc, fiind vorba de lansarea la Craiova a spumantelor din gama Inspiro. Crama 91 a fost și de această dată gazda perfectă.
Despre Chateau Vartely și viticultura din Republica Moldova am mai vorbit în martie, de ziua Basarabiei. De această dată, Svetlana Matvievici, ne-a purtat cu măiestrie prin „lumea bulelor”.
Primul vin degustat a fost un spumant din gama Inspiro, Spumant Alb produs din Fetească regală, un alb brut cu 12% vol.alc.. Cristalin, strălucitor, cu un perlaj fin și persistent, spumare redusă, Inspiro ne-a surprins cu arome delicate de fructe exotice și note florale. Vă spun direct, acest spumant a fost preferatul meu, servit la temperatura potrivită, ne-a bucurat din plin cu gustul răcoritor, mai ales că că afară erau aproape 30 ͦC.
Al doilea vin degustat a fost tot un spumant din gama Inspiro: Spumant Rosé, produs din Pinot Noir, sec, 12% vol. alc., strălucitor, cu perlaj fin și persistent. Aromele discrete de frăguțe au mers bine cu dulceața spumantului, aviz amatorilor de „dulcegării”. Servit la o temperatură cuprinsă între 6 și 8 ͦC poate fi un partener de „nădejde” în zilele de vară. 😊
Cele două spumante au fost produse după metoda Martinotti / Charmat sau „tank methode”. Această metodă presupune tot 2 fermentații, ca și în cazul metodei tradiționale, dar faptul că cea de-a doua fermentație se desfășoară în rezervoare de inox sub presiune face diferența. Diferență care se reflectă în costurile de producție, mai reduse. În linii mari, etapele de producere a vinului spumant prin această medodă sunt:
- Obținerea vinului bază;
- Adăugarea lichidului de tiraj și finalizarea fermantației secundare în rezervoare de inox presurizate;
- Limpezirea vinului cu ajutorul unor filtre sub presiune;
- Dozarea sau adăugarea lichidului de expediție;
- Transferul vinului în sticle.
Pe lângă informațiile legate de vinurile degustate, Svetlana Matvievici ne-a vorbit și despre forma paharelor din care se servesc vinurile spumante și despre modrile în care poți desface o sticlă astfel încât să nu-i pierzi conținutul, oferindu-ne chiar și posibilitatea să punem în practică informațiile primite.
Ultimul vin degustat a fost tot un spumant, Chateau Vartely, produs din Pinot Noir prin metoda clasică din recolta 2021. Alb, brut cu perlaj fin și elegant, cu un buchet ce îmbină armonios aromele de fructe de pădure cu cele de brioșe. A mers de minune cu „pătratul de ciocolată” din prăjitura Adelinei! 😊
Deci, vara se poartă spumantul! 😊
Mulțumiri lui Daniel pentru poze și Roxanei pentru participare!