Nu știu cum se face, dar periodic ajungem în Dealu Mare, că de, lectură obligatorie! Nu fizic 😊, doar scurte incursiuni mediate de vinurile de acolo. Nici cele 34°C de joi, 20 iulie, nu ne-au împiedicat să participăm la întâlnirea organizată de Asociația Bloggerilor Olteni și dictionarculinar.ro la C House Milano cu vinurile de la Gramofon Wine și brânzeturile Delaco. Despre vinurile lor auzisem, dar fără a le fi degustat și, în plus, puteam afla mai multe detalii despre cramă direct de la sursă, cum s-ar spune, Sabina Stroe-Bibescu fiind ghidul perfect pentru vinurile de la Gramofon Wine.
Începuturile pentru Gramofon Wine vin din anul 2009, moment când Marcel Pascu, după ce a cutreierat lumea cu saxofonul, a decis să se întoarcă în Prahova și să achiziționeze conacul și 10 hectare de teren ce făceau parte din Ferma viticolă nr. 9 Mocești. Și de atunci, sunetul rafinat și elegant al saxofonului a început să se audă la Mocești. Anii 2009 – 2012 au însemnat replantarea podgoriei dar și achiziția de teren, astfel încât, la acest moment, crama deține 25 de ha plantate după cum urmează: 9,5 ha cu Chardonnay, 3,25 ha cu Fetească neagră și 4,3 ha cu Merlot, restul suprafeței fiind plantată cu Sauvignon Blanc, Fetească regală și Muscat Ottonel.
Cred ca numele cramei, Gramofon Wine, nu este legat doar de pasiunea pentru muzică a fondatorului, ci s-a dorit transmiterea unui mesaj către iubitorii de vin și muzică. Așa cum gramofonul reproduce sunetele înregistrate pe o placă cu ajutorul unei o doze de redare cu ac și cu o pâlnie de rezonanță, la fel, vinurile cramei transmit tot ceea ce vița de vie înmagazinează în bobul de strugure pe parcursul unui an, fiecare rază de soare, fiecare picătură de ploaie, fiecare adiere de vânt…, cu ajutorul vinificatorului, care asemenea unui dirijor, își pune amprenta personalității sale asupra fiecărei picături de vin ce ni se deschide în față întru desfătarea papilelor, vin ce ne alchimizează în acea pâlnie de gramofon, pâlnie în care va rezona timpul și locul!
Să revenim la ce a fost de fapt joi, speram să fie o seară lejeră, dar nu a fost așa! A fost o degustare ca la carte, am început cu un Prosecco pentru a ne da reset la papile. Știu, o să spuneți: Prosecco în Dealu Mare!? Normal că NU! Se știe, Prosecco se face în Italia prin metoda Martinotti -Charmat, utilizând minim 82% struguri din soiul Glera . Prosecco-ul degustat a fost produs și îmbuteliat în Italia de către TV 676 pentru Crama Gramofon Wine. Este un Prosecco D.O.C. Treviso, brut, cu 11,5% vol. alcool.
Și după cum probabil ați ghicit, bulele e viața mea, mie mi-a plăcut. Culoarea galben pai, strălucitor, perlajul fin, arome delicate florale dar și senzația cremoasă au mers foarte bine cu finețea Aperifrais Ile de France. Faptul că fiecare bucățică de brânză are un alt topping face din fiecare înghițitură o altă experiență gustativă.
A urmat o Fetească regală din gama Meatology, vin alb demisec, D.O.C – C.M.D. Dealu Mare, 13% vol. alcool. Această gamă este destinată în special sectorului horeca, este reprezentată prin 3 vinuri alese astfel încât să se potrivească perfect cu preparatele din carne.
Și din câte am constatat, coastele de la C House Milano au mers perfect!
A urmat un Chardonnay desăvârșit din gama Gramofon. Alb, limpede, strălucitor, sec, din 2020, onctuos, , fără barrique, pentru că dorința vinificatorului este aceea de a surprinde tot ceea ce poate să ofere moșia de la Mocești acestui strugure cameleonic.
Pe cele peste 9 ha cu Chardonnay sunt plantate 4 clone ale acestui soi. Ce este o clonă? Conform definiției din legislația noastră, clona este o „descendență vegetativă a unui soi, conformă cu un butuc de viță de vie ales pentru identitatea sa varietală, caracterele sale fenotipice și starea sa sanitară”. În plantația Cramei Gramofon Wine una dintre clone este un Chardonnay Musqué, de fapt este o mutație aromatică a celui mai faimos soi de struguri ce este cultivată în principal în podgoriile din Peninsula Niagara din Canada și din Lacurile Finger din New York (vorbim despre clonă, Chardonnay-ul fiind originar din Franța, după cum știe tot pasionatul). Pentru noi asocierea dintre Gramofon Wine – Chardonnay și Havarti Castello, a dovedit că aciditatea echilibrată și notele de fructe coapte ale vinului merg perfect cu textura netedă și surprinzător de crocantă a brânzei.
După cum spuneam, seara nu a fost ușoară, au urmat doua vinuri rosé, apoi două vinuri roșii, finalul fiind apoteotic, Opus Fabula – Fetească neagră, demidulce, vinificată în stil Amarone.
Am reușit și de această dată să facem o figură frumoasă, ne-am dorit victoria și nu am precupețit niciun efort pentru a ne simți bine, așa, ca pregătire de vacanță! 😊