Joi, 18 iulie 2024, am avut plăcerea să degustăm câteva vinuri din portofoliul Domeniilor Averești alături de brânzeturi de la Delaco. Degustarea a fost organizată și de această dată tot de către Asociația Bloggerilor Olteni, cu sprijinul celor de la 12 Doișpe, care au pus la dispoziție locația, hidratarea fiind în sarcina apei plate de izvor Dolcevita.
Fiind o zi de vară extrem de călduroasă, deși evenimentul s-a desfășurat după ora 19:30, reprezentantul cramei, Romică Dumitru, a ales spre degustare doar vinuri albe, Daniel Botea fiind responsabil cu asocierea acestora cu brânzeturi:
- Diamond Busuioacă Blanc de rose + Aperifrais Ile de France
- Nativus Zghihara + Camembert Delaco
- Nativus Cuvee de Averești + Emmentaler Delaco
- Nativus Aligote + Cascaval Sofia
- Nativus Chardonnay + Havarti Castelo
Despre Domeniile Averești am mai povestit în 2022 cu ocazia unei alte degustări marca Asociația Bloggerilor Olteni, Branzeturi cum se cuVin #46, de această dată vă propun să descoperim împreună unul dintre soiurile autohtone și anume Zghihara!
De ce Zghihara? Raspunsul este simplu și este de fapt raspunsul la prima întrebare pe care ți-o pui atunci când deguști un vin, îți place sau nu îți place? DA, mie mi-a plăcut Zghihara din gama Nativus a Domeniilor Averești.
Zghihara de Huși este un soi de viță de vie autohton din Podgoria Huși, la Averești fiind cultivată pe aproape 40 de hectare, cunoscut cu multe secole înainte de invazia filoxerei, fiind unul dintre cele mai productive soiuri autohtone. Mai poate fi întâlnit și sub numele de Zghihară galbenă, Ghihara, Zghihară verde bătută, Poama vinoasă sau Poamă Zoșănească.
Strugurii au 15 – 19 cm lungime, răsfirați, cu boabe sferice potrivit de dense și neomogene. Culoarea lor este verde-gălbuie, iar pe partea expusă la soare pot să apară pete ruginii. Miezul este zemos și nearomat. Strugurii de Zghihară acumulează până la maturitatea deplină 198 g/l zaharuri, până la cules poate atinge și un maxim de 228g/l. Aciditatea totală se menține ridicată, de peste 6.0 g/l acid tartric, ceea ce face din Zghihară un foarte bun partener în cupaje sau în obținerea spumantelor. Deși poate părea lipsit de personalitate, vinul de Zghihară, atunci când este tânăr, ne surprinde cu un nas verde crud, dar eu pot spune că am descoperit arome fine de pară de iunie și pot spune că este mai degrabă un vin cu atitudine, direct, dar prietenos. Alb-gălbui cu reflexe strălucitoare, cu un volum alcoolic de 12% și o aciditate ridicată, Zghihara s-a dovedit a fi un partener perfect pentru brânza Camembert Ile de France pentru că, se știe, între Franța și România a existat totdeauna o relație de prietenie!
Dacă vă întrebați cu ce să asociați Zghihara din gama Nativus de la Averești, vă spun eu: cu un sandwich cu pui crispy, sos tartar, salată și cheddar cheese de la restaurantul 12 Doișpe. Nu puteți vedea cum arată pentru că mi-a fost atât de poftă încăt am uitat să fac poze! 😊
Noroc cu Daniel și de această dată, m-a salvat cu pozele!
Poate va gândiți că a fost o seară grea,… căldura și vin! Aș putea spune că de fapt a fost o seară între prieteni: noi, Domeniile Averești, 12 Doișpe și Dolcevita!