E octombrie, mai este foarte puțin până pe 2 noiembrie 2024 si, cu siguranță, ați uitat… Pe 2 noiembrie 2024 revine cel mai mare festival de vin din Oltenia, ediția a II-a Wine Tonic – Festival de vin și alte tonice.
Cei care am participat anul trecut, avem, cu siguranță, un singur regret: a fost prea scurt și, ca urmare, noi am fost puțintel dezorientați! De ce? Răspunsul este foarte simplu: la peste 40 de crame prezente, cu cel puțin 5 vinuri de fiecare, faceți o socoteală…. 40 x 5 (mergem pe minim) = 200 vinuri de degustat… A fost greu, mulți ș-au dorit victoria, dar extrem de puțini au reușit! 😊
Prima ediție a Festivalului a fost organizată impecabil, cel mai important lucru fiind acela că apa a fost la discreție! Da, știu, „Wine Tonic Festival de vin și tonice” este cea mai mare degustare de vinuri din Oltenia, iar eu vă vorbesc despre apă! Păi, dacă vreți să puteți degusta cât mai multe vinuri, este foarte importantă hidratarea, sau altfel spus: după fiecare pahar de vin degustat, NU UITAȚI să beți cel puțin aceeași cantitate de apă!
Cum va fi sau ce va fi la a doua ediție a Festivalului?
Vor fi prezente peste 40 de crame din România, cu câte 5 vinuri fiecare (minim) și, în plus, există și cireașa de pe tort: un Master Class Luca Maroni.
Nu vă gândiți că ați degustat vinurile și anul trecut. Greșiți încă din startul raționamentului!
Vinul este un organism viu, evoluează! Orice vin degustat azi, cu siguranță peste un an va fi altfel și, în plus, la astfel de evenimente, cramele aduc ceea ce au mai bun în momentul prezent, deci merită!
O să vă spun câteva cuvinte și despre cireașa de pe tort: distinsul Luca Maroni.
Acesta este un important critic italian de vin, autor și persoană media, cu o abordare personală și unică a evaluării unui vin. A fondat primul buletin informativ de vin din Italia și ,din 1993, a început publicarea raportului anual Annario dei Vini Italiani, privind producția de vin în marile regiuni viticole. În media a fost prezent cu emisiune la postul italian Rai și a publicat o serie de articole în reviste de specialitate (inclusiv în revista Decanter), fiind și autor de cărți.
Luca Maroni și-a dezvoltat propriul sistem de evaluare a vinului, având ca bază trei parametri organoleptici comuni oricărui vin produs în lume: consistență (textură), echilibru și integritate (aici referindu-se la un vin fără defecte), 3 x 33. A notat cu maximum de 99 de puncte vinurile pe care le consideră aproape perfecte.
Din experiență, vă pot spune că o astfel de întâlnire este interesantă, cel puțin prin prisma faptului îți poate organiza informațiile despre vin și modul în care îl apreciezi/interpretezi/judeci/abordezi.
Știu, prima întrebare pe care ți-o pui atunci când deguști un vin este: îmi place sau nu? Însă, faptul ca poți argumenta răspunsul la această întrebare devine cel mai important!
În plus, de multe ori, puteți descoperi pe etichetele unor sticle de vin ”… puncte Luca Maroni”, să vedem pentru ce le-a acordat, zic! 😊
Deci, NU UITAȚI, Craiova, 2 – 3 noiembrie 2024, Hotel Ramada Plaza, Wine Tonic – Festival de vin și alte tonice!