Filosofia Vinului

încă un site cu (dragoste de) vin

Brânzeturi cum se cuVin #62 – în Crama Vinaltus din Almăj

| 0 Comentarii

Deschiderea sezonului de toamnă 2024 a întâlnirii lunare organizată de către Asociația Bloggerilor Olteni s-a lăsat așteptată, dar a meritat! În primul rând nu s-a desfășurat joi, așa cum eram obișnuiți, și nici nu ne-am întâlnit într-un restaurant, ci, la sugestia proprietarului și vinificatorului Cramei Vinaltus, Iustin Urucu, brânzeturile de la Delaco au făcut pereche cu vinurile Vinaltus direct în cramă. A fost un 1 noiembrie memorabil, și ne-am și odihnit sâmbătă! 😊

Crama Vinaltus este situată la intrarea în localitatea Almăj, la 15 minute de Craiova. Am ajuns în jurul orei 19:00, dar, din păcate, se lăsase întunericul, așa că nu ne-am putut bucura de priveliștea celor 9 hectare plantate cu viță de vie aflate pe dealurile din apropiere. Se știe că dealurile din jumătatea nordică a județului Dolj, aflate pe teritoriul satului Almăj, fac parte din arealul delimitat pentru indicația geografică Dealurile Olteniei și se încadrează în zona viticola C I. Calitatea vinurilor de aici este asigurată de condițiile naturale din zonă dar și de dăruirea omului care și-a dorit înfăptuirea unui vis!

Iustin Urucu, căci despre el este vorba, vinifică din 1999. Cu mai bine de 10 ani în urmă și-a dorit o semnătură proprie în vinificație și de atunci a început proiectul Vinaltus! Plantările de viță de vie s-au făcut în 2015-2016. A ales în special soiuri românești pentru că experiența îi spunea că sunt „o carte câștigătoare”. A plantat:  Fetească albă, Feteasca regală, Tămâioasă românească, Fetească neagră și Negru de Drăgășani, dintre cele internaționale a ales: Sauvignon Blanc, Merlot și Cabernet Sauvignon, dar pe o suprafață mult mai mică.

După ce plantația „s-a pus pe picioare“ a urmat construcția cramei!  Nu vinifică tot ceea ce produce în plantație, își acordă marea libertate ca în fiecare an să aleagă ceea ce vrea să vinifice.  Crama are o capacitate de 60 de mii de litri și este dotată cu tancuri de inox cu temperatură controlată, producția fiind de aproximativ 30 de mii de sticle anual. Nu o să vă dezvălui toate informațiile primite, vă las plăcerea de a vă bucura personal de o întâlnire cu proprietarul, mai ales că este atât de aproape de Craiova și, în plus, la Crama Vinaltus se organizează degustări! Dar nu mă pot abține, sala de degustare este extrem de primitoare, geamurile mari prin care poți vedea butoaiele de vin roșu pus la maturat nu fac altceva decât să îți amplifice plăcerea acestei experiențe.

Noi am avut plăcerea de a degusta 5 vinuri din gamele Corvus și Demeter care au fost asociate cu brânzeturi de la Delaco.

Îmi este destul de greu să vă spun care mi-a plăcut mai mult! O să vă las mai jos o listă cu vinurile și asocierile, vă recomand să le degustați pe toate!

  • Corvus, Crâmpoșie Selecționată, vin alb sec + Aperifrais Ile de France,
  • Corvus rose + Brie au bleu Ile de France,
  • Demeter Sauvignon Blanc + Emmentaler Delaco,
  • Corvus, (Feteasca Neagra si Negru de Drafasani) + Cascaval Sofia Delaco,
  • Demeter, Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Știu, primul vin este din gama Corvus,  un monosepaj de Crâmpoșie Selecționată, în plantație nefiind Crâmpoșia! V-am spus, Iustin Urucu își lasă libertatea de a vinifica ceea ce își dorește. Strugurii de Crâmpoșie au fost cumpărați din zona Drăgășani, de la Prundeni. Nu degeaba, dacă vă uitați pe eticheta vinului, sub numele gamei, o să vedeți scris i.u.s.r, adică Iustin Urucu Super Românești. Chiar este un super vin românesc! Via veche cu struguri sănătoși i-au permis să facă inițial o macerație peliculară urmată de o fermentație controlată de aproximativ 45 de zile. Rezultatul a fost un vin cu corp bogat, proaspăt, cu un ușor rest carbonic ce îl face puțin crocant, cu aciditate plăcută care scoate în evidență aroma soiului. ( Nu va spun care este, vă las să o descoperiți singuri, merită!) Asocierea cu Aperifrais Ile de France făcută de Daniel Botea a fost una inspirată, mai ales că ne-a dat posibilitatea să degustăm vinul cu o brânză cremoasă cu diverse topping-uri. După părerea mea, asocierile cele mai reușite au fost cu legume și ierburi aromate.

Dacă sunteți nehotărâți în ceea ce privește alegerea doar a unuia dintre cele cinci vinuri, vă înțeleg perfect, nici noi nu ne-am putut hotărî, așa că la plecare am achiziționat  o sticlă de Crâmpoșie selecționată din gama Corvus și două sticle din gama Demeter, o sticlă de Sauvignon blanc și una de Negru de Drăgășani cu Cabernet Sauvignon. Hai noroc! 😊

Lasă un răspuns

Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *.