Narcis m-a „recuperat” de la serviciu după o zi de joi teribil de luuuuungăăă și, la pas, ne-am îndreptat spre C-House Milano, loc deja familiar, de care „ne leagă” câteva reușite experiențe gustative. Amândoi eram cu motoarele jos, dar speram să ne revigoreze perechile vin-brânză ale serii.
Pentru cei care nu știți despre ce este vorba, evenimentele din seria Brânzeturi cum se cuVin se organizează periodic de către Asociația Bloggerilor Olteni, fiind o continuă încercare de a găsi mariaje perfecte între două alimente extrem de populare: vinul și brânza.
Vedetele lichide ale serii au fost prezentate de către Adam Crăciunescu, tatăl proprietarului Cramei Aramic, chestie de mare finețe și angajament. Sinceritatea sa și abordarea colocvială ne-au mers la suflet!
Crama Aramic este situată pe Dealul Silagiului sau, altfel spus, la 4 km de Buziaș, în Podgoria Buziaș-Silagiu.
Despre tradiția cultivării viței de vie în aceste locuri vorbesc încă din sec. al XVIII lea însemnările lui Sigismund Ormos, în care autorul descrie cum mergea alături de localnici la munca viței de vie.
Filoxera nu a iertat nici această zonă, distrugând în totalitate plantațiile. La sfârșitul secolului XIX, preotul din Silagiu se implică activ în refacerea plantațiilor de de viță de vie și chiar reușește să le repună pe picioare în cea mai mare parte.
Perioada comunistă ce a adus cu ea naționalizarea plantațiilor și direcția generală de producție a devenit exportul de vinuri vrac către țările blocului Est european.
Crama Aramic materializează un vis frumos, un vis în care omul și-a găsit locul. Și atunci când locul este Dealul Silagiului, cu pante mângâiate de-a lungul întregii zile de razele soarelui, cu o mare varietate de tipuri de sol așezate pe o rocă de bază calcaroasă, cu o temperatură medie anuală de 9,8°C, lucrurile nu pot să meargă rau! Aventura a început în anul 2010, plantația de viță de vie întinzându-se astăzi pe 70 de hectare plantate cu 10 soiuri de struguri, 5 albe și 5 roșii, Feteasca albă și Feteasca neagră aflându-se la loc de cinste.
Să nu uităm însă de brânză! Branzeturile si asocierile culinare au fost alese și detaliate de către Daniel Botea, degustator autorizat de branzeturi si absolvent al Masterului de Expertizare Viti-Vinicola al Universității din Craiova, prieten și coleg de școală.
Ca întotdeauna, furnizorul de brânzeturi a fost Delaco – Fan Brânză, unul dintre cei mai importanți jucatori din piață, atunci când este vorba despre branzeturi. Delaco este parte a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de lactate la nivel mondial.
Dar, stop joc! Să revenim la perechile noastre!
1. Fetească Albă (2022 și 2023) + Aperifrais Ile de France
2. Sauvignon Blanc Piatra Soarelui 2022 + Havarti Castello
3. Aramic Pinot noir rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie
4. Fetească Neagră 2022 + Cascaval Sofia Delaco
5. Fetească Neagră 2019 Reserve + Grana Padano Delaco D’Exceptie
Toate vinurile au fost interesante, seci, specificitatea soiului și terroir-ul fiind completate într-un mod armonios de către factorul antropic, subiectivitatea vinificatorului reușind să spună „o altă poveste”. Am fost surprinsă de potențialul Feteștii albe 2023, vin prelevat din partea de sus a tancului, limpezit doar gravitațional. Nu a fost la fel de fin ca versiunea din 2022, dar cred că va oferi o experiență superioară după limpezire, stabilizare și finisare. A fost oarecum surprinzător ca în luna ianuarie să simt aromele merelor de mai. Când am apropiat paharul de nas am crezut că voi mușca dintr-un măr abia căzut din pom! Degustând vinul, am avut chiar și acea senzație de proaspăt și crocant! Rămâne de văzut cum va fi după îmbuteliere, că doar nu sunt infailibilă!
Asocierea cu Aperifrais Ile de France a fost o plăcere la fiecare înghițitură. Cele 20 de bucățele de brânză proaspătă cu textură cremoasă și ”topping” de legume sau ierburi aromate ne-au oferit plăcerea de a analiza cu argumente pro sau contra ce combinație este mai potrivită pentru Feteasca albă!
În urma experiențelor trăite pot spune că, de departe, Cașcavalul Sofia și brânza Havarti reușesc să facă bună casă cam cu orice vin, fiind cumva o garanție a armoniei perechii, duetul Sauvignon Blanc Piatra Soarelui 2022 + Havarti Castello oferind totuși un plus de senzație. Sauvignon-ul Blanc m-a impresionat cu aromele fine de flori de viță de vie și un final cu note de măr verde. După părerea mea este un vin gastronomic prin excelență și a mers foarte bine cu pizza Quattro Formaggi.
În încheiere, ca să nu mai ziceți că nu ați știut din timp, pe 2 și 3 noiembrie 2024, la Craiova, va avea loc a doua ediție a Festivalului Wine Tonic! 😊
Foto credit Daniel Botea! Mulțumesc!